Nieuw decreet zet deeltijds kunstonderwijs met rug tegen muur
Academies voor Podiumkunsten vragen minimum 5 miljoen euro extra voor kwalitatieve omkadering
Het deeltijds kunstonderwijs trekt aan de alarmbel omdat de overheid onvoldoende extra middelen voorziet voor een kwaliteitsvolle omkadering. Het nieuwe decreet werd in eerste instantie positief onthaald omdat het drempelverlagend is. Hierdoor kunnen kinderen al vanaf 6 jaar muziek, woord en dans volgen en vanaf 8 jaar een instrument leren. Maar dit vraagt extra uren en dus extra leerkrachten en middelen. Die zijn er niet. Meer aanbod organiseren zonder de broodnodige middelen, zet de kwaliteit van het deeltijds kunstonderwijs onder druk. Daarom roepen de academies voor Podiumkunsten Vlaams Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, op om 5 miljoen euro te investeren in de opleidingen voor podiumkunsten.
Overvolle klassen en ontgoochelde ouders en kinderen
Vandaag zijn 180.000 leerlingen ingeschreven in het deeltijds kunstonderwijs. Vergeleken met 5 jaar geleden is dat een groei van 3%. Door het verlagen van de instapleeftijd voor podiumkunsten verwachten de academies een extra instroom in september 2018. Daarnaast voorziet het decreet ook een uitbreiding van het opleidingsaanbod in de academies.
Dit alles vraagt om extra middelen. Zonder bijkomende financiering zijn de doelstellingen van het decreet niet haalbaar.
‘Minister Crevits laat de academies vrij om te kiezen of ze extra opleidingen organiseren en de leeftijd voor kinderen verlagen. Maar zonder extra geld, ís er eigenlijk geen keuze. Ofwel verruim je je aanbod en krijg je overvolle klassen. Ofwel behoud je het bestaande aanbod maar ontgoochel je ouders en kinderen omdat jouw academie bepaalde opleidingen niet aanbiedt of kinderen van 8 jaar nog niet de mogelijkheid kan bieden om een instrument te spelen.’, aldus Paul Voet, voorzitter van VerDi.
Geen groeimogelijkheden
Ten slotte maakt de sector zich ook zorgen over de gevolgen van de kilometerregeling. Een academie mag geen extra opleiding starten indien er binnen een straal van 4 kilometer al een andere academie is die deze opleiding aanbiedt. Hierbij werd volgens de directeurs van de academies onvoldoende rekening gehouden met de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en de verbinding met het leerplichtonderwijs.
Door deze regeling, de beperkte omkadering en het gebrek aan overgangsmaatregelen bij de start worden dus mogelijk opleidingen in academies geschrapt waardoor de tewerkstelling in het gedrang komt. VerDi benadrukt dat vooral jonge startende leerkrachten getroffen zullen worden.
Meer samenwerken met leerplichtonderwijs
Om de drempel naar het kunstonderwijs te verlagen en meer kinderen te laten kennismaken met kunst, voorziet het decreet ook meer samenwerking tussen het deeltijds kunstonderwijs en het leerplichtonderwijs. ‘We zijn uiteraard zeer positief over de idee om de brug te slaan naar het leerplichtonderwijs en zo meer kinderen te laten proeven van kunstopleidingen. Maar ook hiervoor zijn voorlopig geen extra middelen voorzien. Sterker nog, we moeten dit met onze bestaande budgetten financieren waardoor we minder middelen overhouden voor onze kernactiviteiten.’, aldus nog Paul Voet.
5 miljoen euro of fractie van onderwijsbudget
De directeurs van de academies voor Podiumkunsten roepen Minister Crevits op om extra middelen vrij te maken voor een werkbare toepassing van het decreet. Momenteel ligt het decreet bij het Rekenhof en begin februari wordt het gestemd in het Vlaams Parlement.
“ We vragen een constructief gesprek met de minister om creatieve oplossingen te bedenken voor de extra financiering die echt noodzakelijk is voor de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs. De broodnodige 5 miljoen euro is amper 0,05% van het totale budget voor onderwijs. Hiermee staat of valt een succesvolle start in september 2018 en het succes van de ambitieuze doelstelling om meer kinderen en jongeren te laten kennismaken met kunst”, besluit Paul Voet.